Activiteiten

Onder dit kopje komen alle activiteiten te staan die Reholitas in het verleden en in de toekomst zal organiseren.


Lezing: Michiel Werner – 4 oktober 2023

Op 4 oktober heeft de eerste lezing van het jaar plaatsgevonden. Deze lezing werd verzorgd door Michiel Werner, een zzp’er die in de voedingsmiddelenindustrie werkzaam is. Tijdens de lezing kwam er verschillende onderwerpen naar voren die Michiel zijn carrière hebben gevormd. Zo begon Michiel als productiemedewerker en heeft zich steeds weer naar boven gewerkt tot het punt dat Michiel ook fabrieken aan het ontwerpen en bouwen was. Tegenwoordig is Michiel een zzp’er die door bedrijven in het buitenland wordt ingehuurd om projecten daar te leiden en/of op te lossen. De studenten kregen bij deze lezing een beeld van wat er allemaal mogelijk is in de voedingsmiddelenindustrie. Kortom was dit een zeer geslaagde lezing.


Workshop: YER – 17 oktober 2023

Presenteren is een onderdeel van de studie waarvan opvalt dat er vaak studenten zijn die daar moeite mee hebben. Daarom werd er een workshop door YER georganiseerd voor de leden van Reholitas, genaamd “Presenteren Met Impact”. Tijdens de workshop werd onder andere verteld welke punten het verschil maken tijdens een presentatie, zoals: het benutten van de ruimte die je hebt, praten met variërende toon en het betrekken van het publiek. Nadat er allerlei tips waren gegeven was het de beurt van de studenten om voor kleine groepjes te presenteren, waarbij er gelet werd op de tips die zijn gegeven. De workshop werd afgesloten door gezamenlijk met elkaar te eten. Al met al was het een leerzame maar ook vooral een erg leuke workshop waar wij YER graag voor willen bedanken!


Excursie: Royal Steensma – 1 november 2023

Op woensdag 1 november heeft de eerste excursie van het jaar plaatsgevonden, deze is naar Royal Steensma in Leeuwarden gegaan. Met een groep van 20 studenten zijn we bij het bedrijf ontvangen door Mireille Wijmenga, Sijbe Vogel en Hendrik Jansen. De groep is in tweeën gesplitst, de ene groep kreeg eerst een rondleiding terwijl de andere groep een presentatie kreeg waarna er is omgewisseld. Tijdens de excursie kwam de groep te weten welke producten er bij Royal Steensma worden gemaakt, dit zijn bijvoorbeeld sukade, fondant en kersenvulling, alle voor de banketindustrie.

Tijdens de presentatie is er door Sijbe en Hendrik, beide procestechnologen, onder andere verteld waar zij zich mee bezighouden binnen het bedrijf. Daarbij hebben ze ook prototypes laten zien. Aan het eind was er tijd om te kletsen en om vragen te stellen en de groep heeft een goedgevulde goodie bag mogen ontvangen. Kortom: het was een erg geslaagde excursie.


Excursie: Holiday Ice – 16 november 2023

Op 16 november is er een excursie naar Holiday Ice in Sint Nicolaasga georganiseerd. Met een groep van 15 studenten zijn ze bij het bedrijf ontvangen door Aleida Bakker. Eerst kreeg de groep gezamenlijk een presentatie over Holiday Ice en over het proces van het maken van ijs. Na de presentatie is de groep in tweeën gesplitst en is er een rondleiding gegeven door de fabriek. Tijdens de excursie kwam de groep bijvoorbeeld te weten hoe de ijsjes onder private label bij Holiday Ice worden gemaakt. Onder andere worden er de welbekende Cornetto’s en raketjes geproduceerd, maar ook aparte varianten ijsjes die naar het buitenland gaan. Aan het einde van de rondleiding was er een proeverij van ijsjes die niet in de Nederlandse schappen liggen. Kortom: het was een geslaagde excursie!


Lezing: NVWA – 30 november 2023

Op donderdag 30 november vond er een lezing over de NVWA plaats. Deze lezing werd gehouden door Eeuwe Geertsma, die al jarenlang werkzaam is bij deze organisatie. Eeuwe heeft onder andere verteld over wat de NVWA doet en welke sectoren deze aan het werk zijn, zo is de NVWA niet alleen in de voedingsindustrie actief maar in vrijwel alle industrieën zoals bijvoorbeeld ook in de cosmetica. Hierna vertelde Eeuwe over de functie die hij vervult en over zijn ervaringen in het werkveld. Er was veel interactie tussen de studenten en Eeuwe, waardoor iedereen een heel goed beeld kreeg van wat het werk en de NVWA inhoudt. Deze interactie zorgde er ook voor dat iedereen zijn of haar aandacht erbij werd gehouden waardoor er veel vragen werden gesteld. Het was een interessante maar ook zeer leerzame lezing.


Lezing: Karel Beimin – 7 december 2023

Op donderdag 7 december werd er een lezing gehouden door Karel Beimin. Karel Beimin is een zzp’er in de voedingsmiddelenindustrie, gespecialiseerd op het gebied van de procestechnologie. Karel begon zijn lezing met zijn achtergrond en hoe hij is de voedingsmiddelenindustrie terecht is gekomen. Daarna vertelde Karel hoe hij zzp’er is geworden, op welke manier dat het beste kan en wat de voor- en nadelen zijn. Tijdens de lezing vertelde Karel hoe het is om zzp’er te zijn en wat voor projecten je kunt verwachten. Hierbij gaf Karel ook aan wat voor projecten hij zelf heeft uitgevoerd en hoe hij te werk is gegaan en wat de uiteindelijke oplossing was voor het probleem. Kortom was dit wederom een leerzame en interessante lezing.


Excursie: Lamb Weston – 18 januari 2024

Op donderdag 18 januari 2024 heeft de eerste excursie van het kalenderjaar plaatsgevonden, deze is naar Lamb Weston in Klooster Lidlum gegaan. Lamb Weston is één van ’s werelds grootste producenten wat betreft diepgevroren aardappelproducten. Zo produceren ze traditionele friet, maar Lamb Weston heeft ook unieke producten onder eigen merk, zoals de Twister Fries of de Waffle Fries. Dit produceren ze voor groothandels, supermarkten, maar ook voor ketens als McDonald’s en KFC. Met een groep van 12 studenten zijn we bij het bedrijf ontvangen. De groep is geleid naar de vergaderruimte waar ze een presentatie over het bedrijf hebben gekregen, de geschiedenis hiervan en de producten die er geproduceerd worden. Deze is gegeven door Harm Zwart (voorheen logistiek/raw manager) en Gerrald de Vries (werkzaam als Continuous Improvement manager). In bijna de hele fabriek was het luidruchtig, waardoor de studenten eerst een virtuele rondleiding hebben gekregen. De groep heeft hierdoor alvast een kijkje kunnen nemen in het productieproces van de producten. Na de virtuele rondleiding zijn de studenten meegenomen de fabriek in. Hier hebben ze het gehele proces kunnen zien, van de ontvangst van de aardappelen tot de distributieafdeling van de eindproducten. Na de rondleiding zijn ze teruggekomen in de vergaderruimte, waar eigen versgebakken friet van Lamb Weston kon worden geproefd en vragen konden worden gesteld. Het was een erg geslaagde en leerzame excursie.