Activiteiten

Onder dit kopje komen alle activiteiten te staan die Reholitas in het verleden en in de toekomst zal organiseren.


Excursie: Frisian Egg – 13 oktober 2017

Laatst zijn we vanuit Reholitas op excursie geweest naar Frisian Egg in Drachten. In 1981 is Frisian Egg opgericht door Jappie Stuiver als eierpakstation. Tegenwoordig is Frisian Egg BV een bedrijf waar wekelijks miljoenen eieren worden gebroken en gescheiden. De focus van het bedrijf ligt geheel op het leveren van vloeibare eiproducten en eipoeders. Door middel van gecontroleerde processen en bewerkingen wordt voortdurend de kwaliteit van de producten gewaarborgd. Naast de vestiging in Drachten, is Frisian Egg ook actief in Egypte en China.
Tijdens onze excursie werden we welkom geheten door Johan Stuiver, eigenaar van het bedrijf. Johan vertelde over het ontstaan van Frisian Egg, de ontwikkelingen, maar ook zeker kwam het fipronil-schandaal van een tijdje terug aan de orde. Daarna zijn we het proces in de fabriek gaan bekijken: van het breken van de eieren tot aan het verpakken van de eiproducten. Na de rondleiding werden er nog vollop vragen gesteld door iedereen.
Het was een zeer geslaagde en leerzame excursie, daar zijn wij Frisian Egg erg dankbaar voor!


Excursie: Hooghoudt – 11 januari 2016

 

hooghoudt-logo

Reholitas is op excursie geweest naar familie destilleerderij Hooghoudt in Groningen. Destilleerderij Hooghoudt is opgericht door de familie Hooghoudt en is gespecialiseerd in het produceren van jenever. Maar naast jenever worden er nog vele andere destillaten geproduceerd.

De groep werd verwelkomt met een welkomstdrankje. Na het zien van een filmpje over de geschiedenis van het bedrijf ging de rondleiding van start. Deze begon bij de door de jaren heen verzamelde glazen en het reclame materiaal van de familie Hooghoudt. Vervolgens kreeg de groep een kijkje in de ‘keuken’, de eerste bezochte ruimte, namelijk de destilleerderij zelf. De vroegere koperen ketel heeft plaats gemaakt voor RVS ketels, waar de te produceren dranken (meerdere malen) gedestilleerd worden om zo een puur product te verkrijgen. Aan het destillaat wordt een variatie aan kruiden toegevoegd waardoor de producten hun eigen unieke smaak en karakter krijgen.

Daarna hebben we een kijkje genomen in de opslag ruimte, waar de jenever 18 jaar bewaard wordt in houten vaten. Deze vaten zijn afkomstig van een Cherry producent, die de destilaten een zeer unieke smaak geven. Vervolgens is de afvullijn getoond waar de flessen gevuld en ingepakt worden.

Na de rondleiding kwam de productontwikkelaar en meester destilleerder Frank nog even langs voor een praatje en beantwoorde een aantal vragen. Verder was er de mogelijkheid tot een proeverij van Hooghoudts nieuwste product: Bruine Jenever; maar ook de Premium Jenever en vele andere dranken onder het genot van een blokje kaas. Kortom, een zeer geslaagde excursie en we hebben zeer lekker gesmikkeld!

 


Excursie: A-ware – 7 december 2015

 

aware-logo

A-ware excursie

Maandagmiddag 7 december 2015 is Reholitas naar Royal A-ware geweest in Heerenveen. Hier werd er een presentatie gehouden over het bedrijf Royal A-ware door 2 medewerkers. Zij vertelden niet alleen over het bedrijf en de kaasfabriek maar ook hoe zij binnen het bedrijf zijn komen werken en hierin verder gegroeid zijn. De rondleiding ging niet door de fabriek zelf heen, maar door een speciale excursiegang, gemaakt voor excursies. In deze gang zaten allemaal ramen, bij elk raam was er een deel van het kaasproces te zien. A-ware heeft 2 lijnen, één voor de productie van standaardkazen, de grote vierkante kazen, en de ander voor de specialere kazen, zoals ronde kazen.

Een jaar geleden was de eerste kaas in de pekel gelegd. Tot slot zagen we nog dat de kazen gecoat werden en opgeslagen. Het is ons opgevallen dat er niet veel mensen aan het werk waren in de fabriek, er is veel geautomatiseerd, zo reden er bijvoorbeeld heftrucks rond zonder chauffeur.

Na de rondleiding konden we allemaal een paar blokjes kaas proeven. Er was nog gelegenheid om vragen te stellen, waarna de excursie werd afgesloten. Deze excursie was best uniek voor A-ware, omdat ze normaliter alleen zakenrelaties uitnodigen om een kijkje te nemen. Toch wilden ze voor Reholitas een uitzondering maken. Al met al was het een erg leuke en interessante excursie.


Excursie: Frisia – 14 oktober 2015

 

Frisia logoWoensdagmiddag 14 oktober 2015 is Reholitas met 25 studenten op excursie geweest naar de Frisia spekjesfabriek in Harlingen. Frisia, oftewel Astra Faam, is een onderdeel van Astra Sweets en produceert de merken Frisia, Faam en huismerken voor supermarktketens (private label).

Om 14.00 uur werden we verwacht in Harlingen. Bij aankomst werd de groep verdeeld in groepjes van 6 personen, waarna een rondleiding volgde door de fabriek. De rondleiding begon bij de start van het productieproces, het proces begint met het mengen van glucosestroop en kristalsuiker. Na het mengen wordt lucht uit het mengsel gehaald zodat de structuur van de spek gecontroleerd gevormd kan worden. Vervolgens wordt dit geklopt en ontstaan er hele kleine luchtbelletjes, deze zorgen ervoor dat de spek niet taai wordt. Hierna worden kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Via leidingen wordt het mengsel op grote banen gespoten, waar de vorm en het model van de spek worden bepaald. Het vele meel wat op de banen ligt zorgt ervoor dat de spek niet aan de lopende band en andere apparatuur vast plakt. Tot slot worden de lange banen spek gesneden tot kleine spekjes.

Daarnaast hebben we een kijkje mogen nemen in de opslagruimte en de verpakkingsruimte. Na de rondleiding door de fabriek hebben we koffie gedronken in de kantine en heeft de directeur nog kort vertelt over het ontstaan van de fabriek. Tot slot stond er voor iedereen een goodiebag vol spek klaar! Al met al was het een geslaagde eerste excursie!

Tot slot willen wij hierbij spekjesfabriek Frisia te Harlingen zeer bedanken voor de rondleiding.

 


Activiteit: Bowlen – 15 september 2015

 

De derde dinsdagavond van het studiejaar, tijd om alle leden beter te leren kennen en dus een perfecte avond om te gaan bowlen! Dit was bij De Grote Keizer in Leeuwarden. Bij binnenkomst kon iedereen een plekje uitzoeken en kon het bowlen beginnen! Het eerste jaarlijkse uitje was een succes! De avond werd gevuld met strikes, spares en gezelligheid. De docenten lieten zich niet kennen en bowlden zoals gewoonlijk met ons mee. De avond werd afgesloten in de kroeg waar iedereen nog een aantal biertjes nuttigde en hun dansmoves showde. Al met al, een mooie avond en voor herhaling vatbaar.

 


Excursie: Suikerunie – 26 november 2014

 

Suiker Unie logo transparantNadat iedereen vanaf het station Leeuwarden gezamenlijk kon reizen, werden we warm ontvangen bij de Suikerunie met een kopje koffie of thee. In de kantine kregen we ook eerst een filmpje te zien over de Suikerunie om er alvast een beter beeld bij te krijgen. Na het filmpje werd de groep verdeelt en kreeg iedere groep een begeleider. Alvorens de rondleidingen kreeg iedereen, vanwege veiligheidsredenen, een helm en een oortelefoon om de begeleider beter te kunnen verstaan tijdens de rondleiding. De rondleidingen waren erg interessant en ook nog eens leuk door de enthousiaste begeleiders, er werd veel vertelt en er konden natuurlijk ook vragen worden gesteld. Zo kreeg iedereen een duidelijk beeld van de productie van suiker en vooral ook hoe efficiënt de Suikerunie met haar product(en) omgaat.

Na de rondleidingen werden we allemaal weer in dezelfde ruimte ontvangen als waar we begonnen voor de rondleidingen. Hier kregen wij nog een humoristisch filmpje te zien over hoe wij eventueel thuis suiker kunnen maken. Eventuele andere vragen, die nog niet tijdens de rondleiding waren gesteld, konden nu nog gesteld worden.

Als afsluiting heeft Reholitas, en de andere groep uit Noord-Holland die er ook voor de rondleiding was, de begeleiders nog bedankt. Ook kreeg iedere deelnemer nog een goodiebag mee naar huis. Hierin zat een kilogram suiker, een bewaarblik en een pak van Gilsen melk Toverijs. Hiermee was iedereen natuurlijk erg blij.

Iedereen kon op eigen vervoer terug en in de trein naar Leeuwarden kon iedereen nog meedoen aan een kruiswoordpuzzel, met een heuse hulplijn!

Al met al wat het een zeer leerzame maar ook zeker gezellige dag.