Activiteiten

Onder dit kopje komen alle activiteiten te staan die Reholitas in het verleden en in de toekomst zal organiseren.


Lezing: Michiel Werner – 4 oktober 2023

Op 4 oktober heeft de eerste lezing van het jaar plaatsgevonden. Deze lezing werd verzorgd door Michiel Werner, een zzp’er die in de voedingsmiddelenindustrie werkzaam is. Tijdens de lezing kwam er verschillende onderwerpen naar voren die Michiel zijn carrière hebben gevormd. Zo begon Michiel als productiemedewerker en heeft zich steeds weer naar boven gewerkt tot het punt dat Michiel ook fabrieken aan het ontwerpen en bouwen was. Tegenwoordig is Michiel een zzp’er die door bedrijven in het buitenland wordt ingehuurd om projecten daar te leiden en/of op te lossen. De studenten kregen bij deze lezing een beeld van wat er allemaal mogelijk is in de voedingsmiddelenindustrie. Kortom was dit een zeer geslaagde lezing.


Workshop: YER – 17 oktober 2023

Presenteren is een onderdeel van de studie waarvan opvalt dat er vaak studenten zijn die daar moeite mee hebben. Daarom werd er een workshop door YER georganiseerd voor de leden van Reholitas, genaamd “Presenteren Met Impact”. Tijdens de workshop werd onder andere verteld welke punten het verschil maken tijdens een presentatie, zoals: het benutten van de ruimte die je hebt, praten met variërende toon en het betrekken van het publiek. Nadat er allerlei tips waren gegeven was het de beurt van de studenten om voor kleine groepjes te presenteren, waarbij er gelet werd op de tips die zijn gegeven. De workshop werd afgesloten door gezamenlijk met elkaar te eten. Al met al was het een leerzame maar ook vooral een erg leuke workshop waar wij YER graag voor willen bedanken!


Excursie: Royal Steensma – 1 november 2023

Op woensdag 1 november heeft de eerste excursie van het jaar plaatsgevonden, deze is naar Royal Steensma in Leeuwarden gegaan. Met een groep van 20 studenten zijn we bij het bedrijf ontvangen door Mireille Wijmenga, Sijbe Vogel en Hendrik Jansen. De groep is in tweeën gesplitst, de ene groep kreeg eerst een rondleiding terwijl de andere groep een presentatie kreeg waarna er is omgewisseld. Tijdens de excursie kwam de groep te weten welke producten er bij Royal Steensma worden gemaakt, dit zijn bijvoorbeeld sukade, fondant en kersenvulling, alle voor de banketindustrie.

Tijdens de presentatie is er door Sijbe en Hendrik, beide procestechnologen, onder andere verteld waar zij zich mee bezighouden binnen het bedrijf. Daarbij hebben ze ook prototypes laten zien. Aan het eind was er tijd om te kletsen en om vragen te stellen en de groep heeft een goedgevulde goodie bag mogen ontvangen. Kortom: het was een erg geslaagde excursie.


Excursie: Holiday Ice – 16 november 2023

Op 16 november is er een excursie naar Holiday Ice in Sint Nicolaasga georganiseerd. Met een groep van 15 studenten zijn ze bij het bedrijf ontvangen door Aleida Bakker. Eerst kreeg de groep gezamenlijk een presentatie over Holiday Ice en over het proces van het maken van ijs. Na de presentatie is de groep in tweeën gesplitst en is er een rondleiding gegeven door de fabriek. Tijdens de excursie kwam de groep bijvoorbeeld te weten hoe de ijsjes onder private label bij Holiday Ice worden gemaakt. Onder andere worden er de welbekende Cornetto’s en raketjes geproduceerd, maar ook aparte varianten ijsjes die naar het buitenland gaan. Aan het einde van de rondleiding was er een proeverij van ijsjes die niet in de Nederlandse schappen liggen. Kortom: het was een geslaagde excursie!


Lezing: NVWA – 30 november 2023

Op donderdag 30 november vond er een lezing over de NVWA plaats. Deze lezing werd gehouden door Eeuwe Geertsma, die al jarenlang werkzaam is bij deze organisatie. Eeuwe heeft onder andere verteld over wat de NVWA doet en welke sectoren deze aan het werk zijn, zo is de NVWA niet alleen in de voedingsindustrie actief maar in vrijwel alle industrieën zoals bijvoorbeeld ook in de cosmetica. Hierna vertelde Eeuwe over de functie die hij vervult en over zijn ervaringen in het werkveld. Er was veel interactie tussen de studenten en Eeuwe, waardoor iedereen een heel goed beeld kreeg van wat het werk en de NVWA inhoudt. Deze interactie zorgde er ook voor dat iedereen zijn of haar aandacht erbij werd gehouden waardoor er veel vragen werden gesteld. Het was een interessante maar ook zeer leerzame lezing.


Lezing: Karel Beimin – 7 december 2023

Op donderdag 7 december werd er een lezing gehouden door Karel Beimin. Karel Beimin is een zzp’er in de voedingsmiddelenindustrie, gespecialiseerd op het gebied van de procestechnologie. Karel begon zijn lezing met zijn achtergrond en hoe hij is de voedingsmiddelenindustrie terecht is gekomen. Daarna vertelde Karel hoe hij zzp’er is geworden, op welke manier dat het beste kan en wat de voor- en nadelen zijn. Tijdens de lezing vertelde Karel hoe het is om zzp’er te zijn en wat voor projecten je kunt verwachten. Hierbij gaf Karel ook aan wat voor projecten hij zelf heeft uitgevoerd en hoe hij te werk is gegaan en wat de uiteindelijke oplossing was voor het probleem. Kortom was dit wederom een leerzame en interessante lezing.


Excursie: Lamb Weston – 18 januari 2024

Op donderdag 18 januari 2024 heeft de eerste excursie van het kalenderjaar plaatsgevonden, deze is naar Lamb Weston in Klooster Lidlum gegaan. Lamb Weston is één van ’s werelds grootste producenten wat betreft diepgevroren aardappelproducten. Zo produceren ze traditionele friet, maar Lamb Weston heeft ook unieke producten onder eigen merk, zoals de Twister Fries of de Waffle Fries. Dit produceren ze voor groothandels, supermarkten, maar ook voor ketens als McDonald’s en KFC. Met een groep van 12 studenten zijn we bij het bedrijf ontvangen. De groep is geleid naar de vergaderruimte waar ze een presentatie over het bedrijf hebben gekregen, de geschiedenis hiervan en de producten die er geproduceerd worden. Deze is gegeven door Harm Zwart (voorheen logistiek/raw manager) en Gerrald de Vries (werkzaam als Continuous Improvement manager). In bijna de hele fabriek was het luidruchtig, waardoor de studenten eerst een virtuele rondleiding hebben gekregen. De groep heeft hierdoor alvast een kijkje kunnen nemen in het productieproces van de producten. Na de virtuele rondleiding zijn de studenten meegenomen de fabriek in. Hier hebben ze het gehele proces kunnen zien, van de ontvangst van de aardappelen tot de distributieafdeling van de eindproducten. Na de rondleiding zijn ze teruggekomen in de vergaderruimte, waar eigen versgebakken friet van Lamb Weston kon worden geproefd en vragen konden worden gesteld. Het was een erg geslaagde en leerzame excursie.


Dagexcursie – 29 februari 2024

In periode 3 stond de dagexcursie weer op de planning. Dit jaar bezochten we twee bedrijven in Noord-Holland. Dit bracht ons een bijzonder vroege start omdat we met de bus over de afsluitdijk heen moesten. Enigszins moe maar toch enthousiast reisden we richting Warmenhuizen waar we onze eerste stop maakten bij Koninklijke Vezet.

Bij Vezet, de hoofdleverancier van voorgesneden groente, fruit, soeppakketten, maaltijdsalades en pizza’s voor Albert Heijn, werden we hartelijk ontvangen door twee ex-studenten van Van Hall Larenstein: een verpakkingstechnoloog en een productieleider. Onder het genot van een vers kopje koffie of thee met een koek kregen we een fascinerende presentatie over innovatieve verpakkingstechnieken die niet alleen de houdbaarheid van producten verlengen, maar ook bijdragen aan het verminderen van plastic gebruik en de ecologische voetafdruk van de verpakkingen.

De uitleg over het gebruik van verschillende gassamenstellingen om de versheid van voedsel te bewaren zonder de smaak te compromitteren, was zeer inzichtelijk. Vervolgens kregen we een rondleiding door de productiehallen waar de kou de laatste studenten nog even goed wakker maakte.

Na een smakelijke lunch vervolgden we onze excursie naar Biscuit International, voorheen bekend als Aviateur. Hier produceren ze een breed scala aan tussendoortjes, waaronder pencees, gevulde koeken, stroopwafels en bokkepootjes. Ook hier werden we verwelkomd door een alumnus van onze opleiding, die ons boeiende verhalen vertelde over zijn tijd aan de hogeschool.

De tweede procestechnoloog, een specialist die zijn carrière begon in de ambachtelijke bakkerijsector, leidde ons rond met een aanstekelijk enthousiasme en diepgaande kennis van bakkerijtechnologieën en -geschiedenis. De rondleiding bood een uniek kijkje in de wereld van grootschalige zoetwarenproductie, waarbij ambacht en moderne technologie samenkomen.

De dag werd in Leeuwarden op een gezellige manier afgesloten door met z’n allen nog een hapje te gaan eten. Onder het genot van een pizza of pasta en een drankje werden de indrukken van de dag besproken en de hoogtepunten gedeeld.


Excursie: UCC Coffee – 12 maart 2024

Op 12 maart 2024 is er een excursie geweest vanuit Reholitas naar UCC Coffee. Voor bijna alles op het gebied van koffie kun je bij UCC terecht. Denk hierbij aan single-serve capsules, hele koffiebonen, filterkoffie en espressomachines. De vestiging die is bezocht, ligt in Bolsward. Na aankomst zijn we warm ontvangen met een heerlijk kopje koffie. Vervolgens mochten de studenten verschillende soorten koffie proeven. De koffies verschilden in soort boon en in hoelang de boon gebrand was.

Na het proeven, mochten de haarnetjes op en de labjassen aan om een kijkje te nemen in de fabriek. Hier was te zien hoe partijen werden gemengd om een constante kwaliteit te kunnen leveren, hoe de bonen worden gebrand en tot slot het verpakken van de producten.

Al met al was het een geslaagde dag.


Lezing DSM-Firmenich – 13 maart 2024

Op woensdag 13 maart stond de eerste lezing van periode 3 gepland. Deze lezing werd gehouden door Astrid Vos van DSM-Firmenich. Op de locatie van DSM-Firmenich in Leeuwarden worden er starterculturen gemaakt voor de voedingsmiddelenindustrie. Maar hoe wordt dit gemaakt? Astrid heeft ons door middel van de lezing meegenomen door het gehele productieproces. Ook zijn de innovaties binnen deze sector behandeld en werd er veel nieuwe en leerzame stof verteld. Dit was een interessante en ook zeer leerzame lezing!


Lezing Farm Dairy – 21 maart 2024

Op donderdag 21 maart organiseerde Reholitas weer een lezing. Deze keer kwam Hans Zijlstra van Farm Dairy naar Leeuwarden om te vertellen over het bedrijf waarvoor hij werkt. Farm Dairy is een zuivelbedrijf dat talloze smaken yoghurt en vla produceert maar ook dagverse melk. Tijdens de lezing heeft Hans verteld over wat zijn werk inhoud, wat voor werkzaamheden er binnen het bedrijf zijn en over zijn loopbaan als voedingsmiddelentechnoloog. Dit was een zeer leerzame lezing!


Excursie: Hellema – 8 februari 2024

Op 8 februari vond er ’s ochtends een excursie plaats bij Hellema in Hallum. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door het team van Hellema met een heerlijk kopje koffie of thee, vergezeld van een smakelijk koekje rechtstreeks uit de fabriek. Na een informatieve presentatie over het bedrijf en de diverse koekjes die ze produceren, werden we meegenomen op een boeiende rondleiding door de fabriek. Tijdens deze rondleiding kregen we de kans om te zien hoe de verschillende soorten koekjes worden geproduceerd. Als kers op de taart ontvingen we na afloop een goodiebag gevuld met een assortiment van de heerlijke koekjes die Hellema produceert.